shanbehzadeh-mirlashari-stockholm-2017-cover

Information: info@farhang.nu
Organizer: Farhang Föreningen
icon_ticket Buy Ticket
 

Skivrelease och konsert med Saeid Shanbehzadeh & Rostam Mirlashari

Den parisbaserade musikern och dansaren Saeid Shanbehzadeh och stockholmsbaserade sångaren Rostam Mirlashari (”The Prince of Balochi Music”) fortsätter sitt kreativa samarbete. Efter konserter på Apollo Theatre i New York och turné i Kanada släpper de nu albumet Pour Afrigha (Afrikas barn).

Shanbezadeh och Mirlashari kommer båda från områden vid Persiska Viken som har en stark afrikansk påverkan. Tillsammans med sitt band bjuder de på afro-iransk musik i möte med blues och jazz.

Saeid Shanbehzadeh är mästare på olika iranska folkliga blåsinstrument som säckpipan neyanban, han spelar också saxofon och är en fantastisk dansare. Hög energi och närmast trancelika framträdanden där kropp och instrument blir ett, utmärker honom på scen. Med rötterna i den afro-iranska traditionen söker han nya musikaliska vägar i olika samarbeten.

Rostam Mirlashari är utbildad på Kungliga Musikhögskolan och är kanske mest känd som sångare i mångkulturella gruppen Golbang. Från sina hemtrakter i Baluchistan i sydöstra Iran har han tagit med sig en rik sångskatt, som han utvecklat i samklang med andra traditioner i sina olika band. Den unika rösten och det innerliga uttrycket är hans signum.

De flesta afro-iranier är ättlingar till de östafrikaner som fördes till landet via Indiska Oceanens slavhandel. När slaveriet upphävdes i Iran 1928 slog sig många ner i södra delarna av Iran i områdena kring Persiska Viken. Många afro-iranier har behållit mycket av sitt kulturella afrikanska arv i klädstil, musik, dans och muntliga traditioner.

Biljetter: Parkett 200 kr (inkl CD 300 kr). Läktare 150 kr (inkl CD 250 kr)